Úspěšní studenti a absolventi
V naší škole začínalo mnoho výrazných osobností české i světové gastronomie jako například šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Třeba se zde jednou objeví i vaše jméno.
Roman Vaněk
Šéf Pražského kulinářského institutu
Je šéfem Pražského kulinářského institutu (PRAKUL), úspěšným autorem několika kuchařek, objevil se v mnoha pořadech věnovaných vaření, mimo jiné třeba Ano, šéfe! nebo Na nože!
Absolvoval nejrůznější kulinářské stáže doma i v zahraničí. Přednášel v Norsku, Německu, Brazílii a setkat se s ním můžete také na půdě naší školy.
Roman Vaněk je znalcem kuchařského umění, surovin a je velkým strážcem jejich kvality. Přispěl k velkému zpopularizování gastronomie a snaží se pozvednout její úroveň jak v českých domácnostech, tak i českých restauracích.
Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy, zkrátka vše točící se okolo vaření je jeho celoživotní vášní. Doufáme, že ji v něm pomohlo probudit i studium na naší škole.
Jiří Štift
Šéfkuchař Spices Restaurant and Bar hotelu Mandarin Oriental Prague
Kuchařskou kariéru po studiu na naší škole zahájil v pražském hotelu Intercontinental. V roce 1998 pak získal místo na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. S kolosem čítajícím 1 700 cestujících procestoval svět, nejvíce mu učarovala Asie, kde se zamiloval do místní kuchyně. Po návratu do ČR v roce 1999 nastoupil do hotelu Radisson SAS Alcron, kde dva roky pracoval se Zdeňkem Pohlreichem. Po odchodu Zdeňka se v pouhých 27 letech stal šéfkuchařem, kterého zde dělal šest let, během nichž získal prestižní cenu Five Star Diamond, kterou uděluje americká Academy of Hospitality Sciences, a řadu ocenění v českém kulinářském průvodci Grand Restaurant. V roce 2009 Jiří nastoupil jako šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental Prague, která je zaměřena na asijskou kuchyni.
Vydal dvě kuchařské knihy, byl porotcem soutěže MasterChef a v anketě Zlatý kuchař 2013, kterou sestavuje odborná veřejnost, se umístil na čtvrtém místě.
Jana Bilíková
Kuchařka v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise
Cesta ke gastronomii u ní vedla oklikou. Je absolventkou gymnázia a právnické fakulty, k vaření ji přitáhlo až cestování – poznala kuchyni Nového Zélandu, Thajska, Kambodži, na Bali absolvovala kurz místní kuchyně, a to ji pak přivedlo k dálkovému studiu oboru Kuchař na naší škole.
Svou kuchařskou kariéru začala v asijské restauraci SaSaZu, poté přešla do restaurace Kampa park, kde si osvojovala základy francouzské kuchyně, účastnila se cateringových akcí a zjistila, že nejvíce jí baví práce s rybami a masem. A po pouhém roce práce v oboru dostala místo kuchařky v jedné z nejprestižnějších pražských restaurací – La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné michelinskou hvězdou.
„Na gastronomii se mi líbí především to, že jejím cílem je bavit lidi a dělat jim radost. Rozhodně mi nepřijde „škoda“ pracovat s vysokoškolským titulem v kuchyni, protože dělám něco, co mě neuvěřitelně baví, a to je pro mě nejdůležitější,” říká Jana. Jejím největším snem je mít jednou svou restauraci.
Kateřina Fornůsková
Šéfcukrářka Café Imperial
Ke studiu cukrařiny ji přivedla sestra. Na Střední škole gastronomické a hotelové projevila svůj talent v mnoha soutěžích, mimo jiné i v Gastro Junior České republiky, kde se stala absolutní vítězkou. Úspěchy přicházely jeden za druhým.
Po absolvování školy pracovala jako cukrářka v hotelu Radisson SAS Alcron Praha, v roce 2004 se vydala na stáž do Vídně, kde se pídila po tajemství pravého Sacher dortu.
Než zakotvila v Café Imperial, kde spolupracuje se Zdeňkem Pohlreichem, procestovala kus světa. Nejvíce zkušeností načerpala v Irsku, kde pracovala v restauraci Rhodes D7, která patří britskému šéfkuchaři Gary Rhodesovi, držiteli 5 michelinských hvězdiček.
Od r. 2007 je jejím domovem Café Imperial, kde pracuje jako šéfcukrářka. Při tom všem navíc zvládá i práci instruktorky na naší škole, kde své umění a nadšení předává dál.